jueves, 29 de mayo de 2014

Capítols VII i VIII (Part I)



Capítols VII i VIII

CAPÍTOL VII. L’ARPA PNEUMÀTICA.
El Marquès de la Gralla celebra una festa a casa seva on convida els seus amics intel·lectuals i els convidats especials Frederic Chopin i Aurora Dupin, músic i escriptora, i on Antoni de Montpalau assisteix. Allà xerraràn, debatràn i discutiràn sobre diversos temes i disfrutaran de diverses actuacions tals com Chopin tocant el piano o Josep Ignasi estrenant l’arpa pneumàtica i tocant un fragment de Bellini.
CAPÍTOL VIII. HISTÒRIA NATURAL DE CATALUNYA.
Montpalau està adaptant un llibre antic sobre història natural catalana, i en concret, un capítol sobre pedres. N’explica diferentes propietats i usos.

PERSONATGES HISTÒRICS:
Job: Profeta per als jueus i cristians i profeta de Déu a l'Alcorà per als musulmans.
Bellini: És un dels compositors d’òpera italià més famosos.
Pere Gil: És de Reus, va ingressar a la companyia de Jesús quan tenia 23 anys, va escriure la història Catalana.
Antoni Agustí: Parent del baró de Meer.

PERSONATGES PRINCIPALS:
Antoni de Montpalau: Antoni acudirà a la festa on li explicarà a Dupin els fets, una mica extranys, que li estan passant ultimament. Al següent capítol esta fent una edició de la historia de Catalunya
Marquès de la Gralla: Marquès de la aristocràcia Barcelonina  que era membre de l’Academia de Ciències. Era un home important, que tenia un palau on es reunien per fer tertúlia.
Bartomeu Garriga: Gramàtic xacrós que s’havia especialitzat en toponímia. Havia conegut en Jovellanos ( polític i escriptor il·lustrat asturià). Era de tracte difícil i feia olor d’ungüent d’apotecari.
Seguia Segimon Ferrer:  Matemàtic notable que estava escrivint un llibre i que sempre estava en contra de Pascual Matons.
Pascual Matons: Autor d’un sermonari catolicoliberal. Havia estat proposat bisbe de Múrcia pel govern cristí en agraïment de la causa liberal.
Torrebadella: Enemic de Pascual Matons.
Samsó Corbella: Doctor en medicina. Home eminent que tenia un vici per les dones, la qual cosa provocava problemes.
Francesc Avinyó: Capità d’indústria al Poble Nou, home expeditiu, ràpid i de gran iniciativa.
Josep Ignasi: Fill hereu del Marquès, era molt enginyós en la mecànica i en la música, tot i que semblava un cretí i un inutil. Fa poc havia inventat l’arpa pneumàtica.
General Llauder: General que va acudir a una reunió a cas del Marquès.
General Bassa: General que va ser assassinat a causa d’aquesta reunió.
Mademoiselle Dupin i monsieur Chopin: Invitats d’honor de la festa organitzada en el palau que van arribar de París. Chopin és un compositor de música clàssica bastant influent i ella una escriptora amb bastant prestigi.
L’abat Poncet: Home que tenia una teoria sobre la influencia dels tro i altres fenòmens atmosfèrics damunt del sistema nerviós dels animals.

LOCALITZACIÓ:
El protagonista es troba al palau del marqués de la Gralla celebrant una  festa fins que els convidats marxen. Al vuitè capítol narra una història i no hi ha llocs per a citar.

VOCABULARI:
Xacrós: Mal patit per algú com a dixalla d’una malaltia.  
Toponímia: Part de l’onomàstica que esdtudia els noms dels llocs
Domàs: Teixit de seda, d'un sol color, amb una sola trama i un sol ordit i la decoració obtinguda per l'alternança de setí per ordit i setí per trama.
Pianoforte: Espècie de clavicordi
Clavicèmbal: Instrument de cordes percudides, amb teclat, consistent en una caixa rectangular a l'interior de la qual les cordes, estirades perpendicularment a les tecles, són generalment inferiors en nombre a aquestes.
Erudit: desbastar, afaiçonar; instruir; treure de la rudesa
Canonge: Membre catedràtic o d'una col·legiata que segueix una regla o cànon.
Lacai: Criat que acompanya al seu amo a peu, a cavall o amb cotxe.
Embalum: Volum d'una cosa, especialment quan és desmesurat. Això fa massa embalum.
Pentosa: Via metabòlica que oxida la glucosa per formar altres sucres, que poden utilitzar-se per a obtenir energia, i per produir poder eductor en forma de NADP reduït.
Rutilat: Brillar
Refrigeri: Aliment lleuger que hom pren per reparar les forces.
Baiard: Aparell format per dues vares llargues i paral·leles unides per diferents travessers que formen una plataforma al mig, que serveix per a transportar, a pes de braços, cossos humans o objectes d'ús rústic.
Punyent: Punxant, agut, penetrant. Una espina punyent.
Petrografia: Branca de la geologia que estudia les roques des d'un punt de vista purament descriptiu.Saldo: Diferència en un compte entre el dèbit i el crèdit o, si es tracta de diversos comptes, entre el total de dèbits i crèdits.

ANIMALS I PLANTES:
Animals repetits:Brau
Vampir: personatge mitològic que xucla la sang dels homes per viure i que es pot transformar en molts animals.

IMATGES I DIBUIXOS:

Brau:

No hay comentarios:

Publicar un comentario